"Det nye testamentet"

Ved nyttår trådte som de fleste vet ny arvelov endelig i kraft. Med den kom det en rekke større og mindre endringer, deriblant også nye regler for opprettelse av testament, noe vi ser litt nærmere på her.

Opprettelse

Også etter ny arvelov er det et krav at testators signatur på testament bevitnes av to myndige, uavhengige vitner. Det vil si to myndige personer som verken direkte eller indirekte får noen fordel eller ulempe av testamentets innhold. Kravet til vitner skal man jo være glad for, hvis ikke kunne man risikert flere utfordringer knyttet til avklaring om testamenter rent faktisk var testators vilje og i verste fall kanskje også risikert at noen utga seg for å være testator.

Til forskjell fra tidligere er det imidlertid ikke lenger et absolutt formkrav at testator signerer samtidig med vitnene og at begge vitner er til stede samtidig. Etter ny arvelov § 42 er det nå tilstrekkelig for gyldighet at testator vedkjenner seg sin signatur overfor vitnene. Etter ny lov trenger heller ikke vitnene lenger å være til stede samtidig. Nå kan altså testator signere sitt testament i ro og fred, så sette seg ned med ett vitne og bekrefte sin signatur, før så etterpå å gjenta dette med vitne nummer to. Med tanke på den nye hverdag vi nå alle lever med rundt smittevern og sosial distanse, kan dette være riktig så praktisk. Avhengig av hvor i landet man bor, om man bor hjemme eller på sykehjem, er det for mange strenge restriksjoner på antall mennesker man kan omgås eller få besøk av. Da er det fint at det nå lar seg gjøre å først utarbeide testamentet, så fremvise det for ett vitne, for så å kanskje la det gå et stykke tid før man får truffet vitne nummer to. Det er dog viktig her å være klar over at testamentet ikke vil være gyldig før begge vitner har signert.

Blir veien videre digital?

Per i dag kreves det at testator og vitner er fysisk til stede sammen ved vitnenes signering. Men slik verden har utviklet seg både hva gjelder smittevern og digital kommunikasjon det siste året, kan vi ser for oss at det med tiden vil kunne tvinge seg frem vurdering av om det bør tillates bevitning over Facetime, Teams eller andre digitale videolinker.

Det er her argumenter både for og imot. Et argument for er at man kan ivareta smittevern og samtidig finne tak i uavhengige vitner som da ikke må møte fysisk opp. Som et motargument kan man imidlertid se hen til den trygghet vitnene skal ha for at det som står skrevet er testators vilje. Ved videooverføring kan det jo være risiko for at det står noen utenfor bildet og insisterer på at en noe motvillig testator utgir testamentet for å være ens egen vilje.

Det blir videre interessant å følge lovgivers videre utredning knyttet til mulighet for opprettelse av digitale testamenter. Foreløpig har vi forstått det slik at tanken er at dette skal knyttes opp mot Bank-Id. Rent personlig krysser jeg fingrene for at det blir en noe utvidet avsjekk av at det faktisk er testator i egen person som oppretter testamentet, all den tid det er en rekke arvinger som i dag disponerer sine foreldres bank-id. Det er ikke min mening å mistenke enhver livsarving for å benytte muligheten til å bli tyv, men man må sikre at personvernet ivaretas.