Skjulte lydopptak på arbeidsplassen - brudd på lojalitetsplikten mellom arbeidstaker og arbeidsgiver?

Hordaland tingrett avsa nylig en dom vedrørende skjulte lydopptak på arbeidsplassen (21-092916TVI-THOD/2).

I saken hadde arbeidstaker tatt flere lydopptak og ett videoopptak på arbeidsplassen. Opptakene inneholdt samtaler med kollegaer og ledelse uten å innhente samtykke fra de berørte partene. Retten kom til at opptakene var tatt rutinemessig, og at de ikke hadde et tilstrekkelig legitimt formål slik dette følger av personvernforordningen. Det ble videre lagt vekt på at opptakene var lagret på arbeidstakers telefon, og enkelte opptak hadde også vært avspilt overfor øvrige kollegaer. Som en følge av disse forholdene kom tingretten til at opptakene medførte at arbeidstaker hadde brutt lojalitetsplikten mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.

Tingretten kom likevel til at oppsigelsen ikke sto seg overfor arbeidstaker, blant annet som følge at arbeidsgivers saksbehandling under oppsigelsesprosessen hadde store mangler.

Ettersom oppsigelsen på grunn av brudd på saksbehandlingsreglene ikke sto seg, hadde arbeidstaker rett til oppreisningserstatning. Ved utmålingen av oppreisningserstatning til arbeidstaker la imidlertid retten betydelig vekt på at arbeidstaker hadde brutt lojalitetsplikten, og uttalte at erstatningen måtte sette betydelig lavere som følge av forhold hos arbeidstaker. Oppreisningserstatningen ble satt til kroner 10 000,-.

Foruten å vise viktigheten av at arbeidsgiver følger saksbehandlingsreglene i arbeidsmiljøloven ved oppsigelse, viser også avgjørelsen at skjulte opptak vil kunne medføre brudd på lojalitetsplikten fra arbeidstakers side. Dette gjelder selv om arbeidstaker er deltaker i de aktuelle skjulte opptakene. Videre viser dommen at slikt brudd vil kunne ha betydelig innvirkning på utmålingen av eventuell oppreisningserstatning til arbeidstaker.