Løs tvisten på en effektiv måte med utenrettslig mekling - om mekling som alternativ tvisteløsningsmetode

Utenrettslig mekling er en tidsbesparende og kostnadseffektiv måte å løse en konflikt på, uten å måtte gå veien om rettssystemet. Tanken bak slik mekling er å hjelpe partene til på effektivt vis å komme frem til et forlik som løser tvisten, uten å måtte gå den lange, kostbare og ofte belastende veien en tradisjonell rettssak normalt vil innebære. I noen tilfeller har også partene en relasjon fra før, en relasjon som kan ta skade av konflikten. Dette vil ofte være tilfelle der partene er forretningsforbindelser, naboer eller i samme familie. Mekling tar sikte på å finne frem til en løsning som er akseptabel for begge parter, og vil derigjennom kunne bidra til å bevare parters relasjoner. Dette som et alternativ til en spisset og opprivende konflikt i rettssystemet der den ene part normalt vil vinne frem mens den annen part vil tape fullt ut.

Utenrettslig mekling gjennomføres ved at en nøytral tredjeperson, med kompetanse på mekling, hjelper partene med å finne frem til en helhetlig omforent løsning de kan akseptere.

 

Forhåndsavtale om utenrettslig mekling

Mellom parter i et avtaleforhold kan man innta bestemmelser i kontrakten om at eventuelle fremtidige tvister skal søkes løst gjennom mekling. Også uten slik avtaleregulering kan partene i en pågående tvist avtale at de vil forsøke å løse konflikten ved utenrettslig mekling etter tvisteloven.

Selv om man har avtalt på forhånd at man skal, eller ønsker å gjennomføre mekling, kan hver av partene underveis kreve en igangsatt mekling avsluttet og i stedet opprettholde opprinnelig eller justert krav for videre tvist, enten direkte mellom partene eller for domstolene. Mekling er med andre ord frivillig og det å gå med på å forsøke mekling innebærer ingen forpliktelse til å inngå en forliksavtale.

Hvem kan være mekler?

Av tvisteloven § 7-2 fremgår at stilles det krav til at mekler både er upartisk og uavhengig av partene, samt at mekler må være kvalifisert for vervet. For å sikre seg en kvalifisert mekler bør man velge en sertifisert mekler.

Sertifisering som mekler skjer gjennom et utdanningsløp i regi av Advokatforeningen og Juristenes Utdanningssenter. En mekler vil fra før av ha en spesifikk fagkompetanse, som regel innenfor  juridiske fag.

Hva kan man spare av kostnader ved å velge utenrettslig mekling?

En rettssak vil som regel være svært kostbar. I saker av et visst omfang ser man ikke sjelden at kostnadene samlet sett overstiger en halv million kroner, noen ganger langt mer. Mekling vil derimot ofte kunne gjennomføres til kostand som er langt lavere, kanskje helt ned mot en tiendedel av det en tingrettsbehandling ville kunne komme til å koste. Normalt sett deler partene kostnadene til mekler seg imellom. For privatpersoner vil i mange tilfeller en rettshjelpsforsikring (som de fleste har) også dekke kostnadene til mekling.

Hvordan foregår en utenrettslig mekling?

Partene vil møtes sammen med mekler, (med eller uten advokater) og sammen med mekler vil man forsøke å komme til en felles løsning. Mekler skal her opptre som en nøytral tredjeperson og forsøke å finne en ordning som begge parter kan akseptere. Velger man en sertifisert mekler har vedkommende trening i konflikthåndtering og meklingsteknikk og kan bringe innspill og idéer til løsninger. Til forskjell fra en rettssak, kan mekler aktivt være med å påvirke det endelige resultatet, til gavn for begge parter.

Hvilke områder passer for utenrettslig mekling?

Mekling passer like godt enten partene er virksomheter eller privatpersoner. Typiske saker som egner seg for mekling er saker hvor man ønsker å bevare en relasjon til motparten etter at tvisten er løst. Det vil som regel være tilfelle der konflikten eksempelvis gjelder foreldreansvar til og samværsrett med barn, arveoppgjør eller andre familiære forhold. Det kan også være saker hvor det er store summer involvert, uten at partene har en relasjon, hvor man har et særlig ønske om en effektiv, rask og rimelig løsning på konflikten.

Oppsummering - Hvorfor velge utenrettslig mekling?

Er man i konflikt og ser risikoen for at det kan ende med en rettslig tvist , bør man vurdere om man kan være tjent med å forsøke mekling. De aller fleste konflikter egner seg for mekling. Mekling er kort sagt en rask, effektiv og ikke minst kostnadsbesparende tvisteløsningsmetode. I motsetning til ved en domstolsbehandling, har partene også full kontroll over utfallet av tvisten, noe som i seg selv erfaringsmessig har en stor egenverdi for begge parter.

 

I Advokatfirmaet Henriksen & Co er advokat og partner Harald Holm Glad sertifisert mekler. Han er spesialisert innenfor forsikrings- og erstatningsrett, fast eiendom og entreprise, samt generell forretningsjus. Ta gjerne kontakt dersom du er i en situasjon der mekling kunne være alternativ eller du ønsker å diskutere dette.