Skilsmisse - deling av felles verdier

Mange av oss opplever en eller flere ganger i livet en tid hvor ekteskapet oppløses ved skilsmisse. I tillegg til at dette for de fleste er en vanskelig og tung tid personlig, skal også de tidligere ektefellers verdier deles. Har man ingen ektepakt som har lagt opp hvordan slik deling skal skje, vil det kunne komme til uenigheter rundt fordelingen.

Det rettslige utgangspunktet er at ektefellenes samlede formue skal deles likt, jf. el. § 58. Dette betyr at alt ektefellene har opparbeidet seg av felles verdier under ekteskapet skal deles mellom dem, dette kalles felleseie. Dette gjelder uavhengig av hvem av ektefellene som har tilført boet verdiene. Den ene kan for eksempel ha vært hjemmearbeidende med omsorg for barn samt arbeidet deltid, mens den andre har hatt full jobb. Det de til sammen har opparbeidet seg skal likevel deles – har man felleseie blir «min lønn til vår lønn».

Selv om utgangspunktet er likedeling, gjelder dette kun de verdier ektefellene har opparbeidet seg gjennom ekteskapet. De verdier hver av ektefellene hadde med seg inn i ekteskapet eller som de har mottatt i arv/gave fra andre enn ektefellen i løpet av ekteskapet, kan holdes utenfor deling jf. el. § 59.

Denne regelen kalles skjevdeling og gir hver av ektefellene rett til å holde verdier utenfor deling. Det er svært viktig å være klar over at dette er en verdiregel. Det er altså verdien man kan holde utenfor deling, ikke nødvendigvis selve eiendelen/gjenstanden skjevdelingskravet knytter seg til.

Videre er det også viktig å være klar over at verdien må være i behold når ekteskapet opphører for å kunne skjevdeles. Man kan for eksempel ikke bruke opp de kr 200 000 man hadde på konto da man giftet seg, og så kreve tilsvarende beløp skjevdelt ved bruddet.

For å kunne kreve verdier skjevdelt må de klart kunne føres tilbake til verdier man hadde forut for ekteskapet, arv eller gave og det er den som krever en verdi skjevdelt som må sannsynliggjøre dette.

Dersom et beløp på konto eller en eiendel man har kjøpt med skjevdelingsmidler øker i verdi, vil man også kunne kreve den økte verdien skjevdelt. På samme måte bærer man også risikoen for at gjenstanden man har kjøpet taper seg i verdi, slik at man da kun kan kreve skjevdelt restverdien. Et eksempel er at man mottar kr 500 000 i arv og kjøper en båt for pengene. Da er båten en skjevdelingsformue. Etter hvert som årene går synker verdien på båten og når skilsmissen inntreffer er båtens verdi redusert til kr 100 000. Det er da kun kr 100 000 som er i behold og som kan holdes utenfor deling.

Regelen slår noe annerledes ut dersom man har benyttet skjevdelingsformue til nedbetale gjeld, for eksempel boliggjeld. I slike tilfeller vil skjevdelingskravet være «krone for krone», slik man kan holde utenfor deling tilsvarende beløp som man har brukt til å betale ned gjeld. Kronebeløpet skal verdijusteres til dagens kroneverdi.

Det skal kort også nevnes at el. § 59 åpner for at skjevdelingskrav kan nedsettes/bortfalle hvis de vil føre til et åpenbart urimelig resultat. Det finnes ingen klart grense for når et slikt resultat vil anses urimelig, men ekteskapets lengde og omsorg for barn? vil være en viktig faktor i denne skjønnsmessige vurderingen.

Selv om regelsettet som utgangspunkt er relativt oversiktlig skaper de bevismessige spørsmålene ikke sjelden utfordringer på ektefelleskiftet. Det er den som mener å ha et slik krav som må  sannsynliggjøre dette og i mange tilfelle vil dokumentasjonen ha gått tapt eller det kan være krevende å «følge pengene».

Lovens delingsregler kan dessverre gir grobunn for mye konflikt og uenigheter ved delingen av ektefellenes verdier. Det finnes en rekke unntak fra hovedreglene, særtilfeller og avvik som gjør at svært få oppgjør blir like.

Vårt råd er å ha åpenhet og en god kommunikasjon rundt økonomi gjennom ekteskapet, et bevisst forhold til hvilke midler som brukes til betale hva og hva eventuell gjeld er benyttet til. Selv om svært få av oss går inn i et ekteskap med en plan om å skilles, kan klare linjer rundt økonomi lette den tunge prosessen en skilsmisse uansett er for begge parter. Skulle det dukke opp spørsmål rundt dette så kontakt oss gjerne, så kan vi bistå.